Skip to main content

Dry Needling

Dry Needling is een behandelvorm die toepasbaar is binnen de fysiotherapie voor het behandelen van spierklachten.

Door overbelasting, een veranderde houding, of andere factoren kunnen er strengvormige verhardingen in spieren ontstaan. Ook wel Myofasciale Triggerpoints genoemd. Deze kunnen lokale klachten geven, maar ook klachten in een hoger of lager liggend gebied.

Deze triggerpoints kunnen we met Dry Needling uitschakelen. De therapeut gebruikt hiervoor een “droge” dunne (acupunctuur) naald, waarmee de spier wordt aangeprikt. Dit leidt snel tot een voelbare daling van de spierspanning waardoor u minder pijn heeft en beter kunt bewegen.

Het prikken van de naald geeft meestal geen pijnlijk gevoel. Als de naald het triggerpoint raakt, geeft dit wel een korte pijnsensatie, ook wel reflex genoemd. Sommige patiënten beschrijven het als een kleine elektrische schok, anderen beschrijven het als een soort verkramping of een dof gevoel.

Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Na de behandeling krijgt u gerichte oefeningen en adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Fysiotherapeuten | Het Team
  • Jan Zwijnenberg

    Fysiotherapeut | Psychosomatisch fysiotherapeut
  • Michael Koenekoop

    Fysiotherapeut